- شناسه خبر : 5427
آبروی محله
مهدی عرشی – با وجود تاکیدات روزافزون در سیاست گذاری ها دولت و تاکید به توسعه اجتماعات محلی متاسفانه آن گونه که باید در کاشان از مکانیزمی برای بهره برداری از ظرفیت های مشارکت پذیری و وحدت و انسجام های اجتماعی برای حل معضلات هر محله و منطقه استفاده نمی شود و حتی برخی تصمیمات و اقدامات ارگان های شهر روند ضد توسعه ای و یک نوع آسیب اجتماعی و روانی بر اساس مباحث جامعه شناسی و روانشناسی دارد.
شهر کاشان با پیشنیه تاریخی، فرهنگی و مذهبی که دارد و با توجه به ساختار شهری از قدیم الایام به محلات و مناطق شهری مختلف تقسیم شده است. هویت ها و تعلقات مردم این محلات به محل زندگی خود یا سکونت والدینشان ظرفیت هایی است که مسئولان می توانند با یک سیاستگذاری و برنامه ریزی مناسب از آنها در توسعه و بهبود آن محله یا شهر استفاده کنند ولی گاهی برخی سیاست ها و تصمیمات نیز می تواند باعث بی اعتمادی و ناراحتی مردم و از بین بردن فرصت های موجود شود.
وقتی یک فرد از یک منطقه به موفقیت هایی در زمینه های درسی، علمی، شغلی و ورزشی می رسد عاملی بر خوشحالی و افتخار اهالی محل سکونتش و حتی یک شهر و در مواقعی کشور می شود ولی وقتی یک اتفاق یا حادثه ای ناخوشایند در یک محله اتفاق بیفتد با توجه اشتراکات و آشنایی شهروندان کاشانی با یکدیگر نام کل این منطقه و اهالی در افکار عمومی نقش می بندد پس با توجه به این رویکرد مسئولان به ویژه نهادهای انتظامی و امنیتی باید به این مقوله توجه کنند و خود عاملی بر ایجاد ناخرسندی و ناراحتی مردمی نشوند که با تمام کمبودها، بی مهری ها ساخته اند ولی همواره حضور و مشارکت آنها در حوادث و رخدادهایی چون پیروزی انقلاب، جنگ تحمیلی، راهپیمایی ها و انتخابات و حتی جشن های دهه فجر امسال عیان بوده است.
به طور مثال گاها دیده می شود جلسات یا یادواره ای در محلات و مناطق قدیمی شهر با عنوان آبروی محله با معرفی و بررسی جایگاه و ابعاد شخصیتی یک شهید یا شهدای آن محله با حضور و استقبال خوب مردم برگزار می شود. که این برنامه ها گویای نقش اهالی محلات قدیمی شهر در دفاع از کشور و فعالیت همه جانبه در جنگ دارد و یا اینکه وقتی که یک دانش آموز یا یک ورزشکار در رقابت های علمی و ورزشی افتخاری که به دست می آورد زمینه های خوشحالی، رضایت و افتخار اهالی یک منطقه، روستا و شهر به خوبی دیده می شود.
در ماه های اخیر یکی از اقداماتی که در سطح شهر دیده می شود نصب بنرهای تشکر و قدردانی از نیروی انتظامی است که نسبت به برخورد با متخلفان و قانون شکنان یک محله یا منطقه انجام شده است که از عناوینی چون اراذل و اوباش شاخص، قاچاقچی مواد مخدر و سارق در این بنرها در کنار نام آن محله استفاده می شود.
حتی اگر این اقدامات از طرف چند نفر اهالی به صورت خودجوش اتفاق افتاده است ولی در نگاه اول بیننده آن منطقه، محلی پر از آسیب و جرم خیز قلمداد می شود و خواه یا ناخواه مشکلی را به تمام منطقه و اهالی آن نسبت می دهد. و حتی اگر احساس امنیت را در بین شهروندان به وجود بیاورد، چالشی برای امنیت روانی چند هزار ساکن آن محله می شود و به هویت های اجتماعی و فرهنگی و حتی مناسبات اقتصادی آن منطقه خدشه های جبران ناپذیری وارد می کند.
هرگونه جرم، آسیب اجتماعی و فرهنگی عواملی دارد که قبل از هر قضاوتی باید ابتدا نحوه تخصیص امکانات، زیرساخت ها و توجه مسئولان را برای حل مشکلات در محل وقوع جرم را بررسی کرد و از ارگان ها و نهادهای مسئول پرسیده شود که چرا در سال های گذشته با وجود قدیمی بودن و جمعیت بالای مناطق قدیمی شهر نگاه عدالت محورانه توسعه ای از آنها سلب شده و بیشتر تمرکز و خدمت رسانی به مناطق مسکونی مرکزی و جدید شهر انجام شده است.
در پایان برای پی بردن به ظرفیت ها و پتانسیل های بالای اجتماعی که در محلات قدیمی شهر کاشان است پیشنهاد می شود برنامه ها و اقدامات تبلیغاتی داوطلبان انتخابات مجلس یازدهم بررسی شود که با آگهی از مشارکت مردم محلات و بافت های قدیم شهر در ایام انتخابات روی این سرمایه های اجتماعی سرمایه گذاری بیشتری می کنند تا بتوانند آرا اهالی این مناطق را که نقش تاثیرگذاری در پیروزی یا شکست آنها دارد را جلب کنند حال چرا دیگر نهادها و مسئولان کاشان بویژه نیروی انتظامی از این ظرفیت ها در کاهش آسیب های اجتماعی و جرائم استفاده بهینه ای نمی کنند سوالی است که در یک طرح مطالعاتی باید جواب آن را پیدا کرد تا راهکارها و عوامل و موانع موجود شناسایی شود.