آبفا و ارث پدری!

عبدالمجید رفیعی برزکی*

اخیراً آبفا از برخی مردم روستاها و شهرهای اطراف گله کرده که برای تأمین آب همکاری نکرده‌اند! از برزک و قمصر و برخی روستاها را مثال زده است که تعارضات محلی باعث شده آبفا نتواند به وظیفه خود عمل کند. چه بسا آبفا مجوز حفر چاه گرفته‌اند ولی مردم آن مناطق اجازۀ حفر نمی‌دهند. 

آبفا حق دارد گله کند و اظهار دلخوری کند. حتماً با خودش می‌گوید من که آب برای خودم نمی‌خواهم! برای خودشان هست! من یک سازمان خدماتی هستم که حاکمیت و مردم بر منت گذاشته و آبفا را به عنوان خدمتگزار خود تعیین کرده‌اند تا آب شرب و بهداشتی توزیع کرده و هزینه و مزد آن را بگیرد. البته حالت آرمانی آن هم این است که این کار بدون مزد و منت انجام شود! در این صورت «سقایی» است که در آموزه‌های اسلامی و دینی در جایگاه مقدسی قرار گرفته است. 

ولی آبفا حق ندارد گله کند و اظهار دلخوری کند. به خاطر این که اگر تاریخ تأمین آب شرب و بهداشتی منطقه را بررسی کند خواهد دید که بسیاری از همین منابع آب که در اختیار سازمان قرار گرفته است و مزد آن را تحت قالب حق انشعاب و فیش و قبض می‌گیرد همان‌هایی که مردم خودشان به دست خودشان برای تأمین آب هبه کرده و اختیار آن را از خود سلب کرده و به آبفا سپرده‌اند! به گواه تاریخ بر کسی پوشیده نیست که اگر مردم منطقه در هرچه خساست به خرج بدهند دل‌شان برای تأمین «آب»، بزرگ و دریایی است. 

ناگفته نماند که همواره قطره قطره آب در منطقه کوهستانی و کویر منطقه کاشان از ارزش و اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و هست ولی آبفا باید ببیند در این بازه تاریخی چه کرده که مردم را از کنار خود به روبروی خود سوق داده و از دوست و همراه به شهروندان ناراضی تبدیل کرده است؟! 

بسیاری از کارشناسان معتقدند هر منطقه بایستی آب مورد نیاز خود را از طریق صرفه‌جویی و شناسایی منابع جدید تأمین کند. اگر به این اصل وفادار باشیم مردم برزک چاهی که اکنون در اختیار سازمان است و کنار دست قنات سفلی قرار گرفته بدون هرگونه چشمداشتی به آبفا هبه کرده و به همین واسطه آب قنات خود را از دست داده‌ است! پس از آن آب چشمه ویشنگ را به آبفا هبه کرده‌اند! خط انتقال ویشنگ با مشارکت مردم احداث شد و پس از چند سالی مجدد از طریق همراهی شورای اسلامی شهر برزک  نوسازی و بازسازی شد! 

همین مردم که آب داده‌اند و برای انتقال آن مشارکت کرده یا منابع مالی آن را تأمین کرده‌اند، اگر یک انشعاب بخواهند پس از طی کردن بوروکراسی سخت اداری بایستی هزینه‌های به زعم خودشان چند برابری پرداخت کنند!! از همۀ این‌ها بگذریم آیا مردم برزک با خودشان نمی‌گویند چرا چاه‌های نابر که در بخش برزک واقع شده است 400-300 لیتر در ثانیه آب مردم کاشان را در فاصله 50 کیلومتری تأمین می‌کند ولی قطره‌ای از آن به مردم برزک در چند کیلومتری نرسد؟!

آبفا برای تأمین آب مردم ادعای ارث می‌کند! حرفش این است که مردم اجازه بدهند تا چاه حفر شده و سهم آب شرب را بردارد! حرفی نیست! ارث از شیر مادر حلال‌تر است! ولی آبفا اول باید برادری خود را ثابت کند! آیا تا کنون صورت‌های مالی خود را در اختیار مردم به عنوان صاحبان اصلی سازمان قرار داده است؟! منابع مالی سازمان به چه میزان توسط دولت تأمین شده و چقدر بر دوش مردم قرار گرفته است؟! همان مردمی که اکنون آبفا انتظار همراهی و مشارکت دارد! هزینه‌های جاری و عمرانی این سازمان چقدر است؟! هزینه‌های انشعاب آب و بهای آب به روشنی بر اساس چه عواملی تعیین شده و کجا می‌رود؟!

کسی که طلب ارث دارد در گام نخست باید حساب و کتاب خود را به روشنی پس بدهد!! در این صورت خواهید دید که مردم نه تنها به حق خود قانع هستند بلکه با وظیفه و رسالت خود بیش از دیگران آشنا بوده و بدان عمل کرده‌اند.

*نویسنده کتاب «ژرفای آب و پهنای کویر»


دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *