- شناسه خبر : 23516
رئیس شورای شهر کاشان در نشست هماندیشی دوره خبرنگاری اهل کاشانم؛
شهرداری کاشان هزار نیروی مازاد دارد
دومین نشست هماندیشی و خبری نخستین دوره خبرنگاری «اهل کاشانم» با حضور رئیس شورای اسلامی شهر کاشان در سالن جلسات شورا برگزار شد. علیرضا مفرح در پاسخ به پرسش هنرجویان گفت:
رئیس شورا شهر: ماده 100 و 101 جور شهرداری را میکشد
درآمد شهرداری کاشان از چند طریق تأمین میشود. منبع اصلی درآمد شهرداری از طریق ماده 101 است. ماده 101 حق السهم شهرداری از زمینهای بالاتر از 500 متر است که 43.7 درصد زمین به شهرداری میرسد. دومین منبع درآمد شهرداری از طریق ماده صد و پس از آن از طریق عوارض صنفی و موارد دیگر است.

قبلاً از هر صد پرونده ده مورد به کمیسیون ماده صد ارجاع میشد. الان این معادله معکوس شده و از هر صد پرونده نود مورد سر از کمیسیون ماده صد شهرداری کاشان در میآورد. اشکال در فرایند پروانههای ساخت و ساز است. بروکراسی اداری بخشی از آن است. پول هنگفتی که نظام مهندسی، تأمین اجتماعی، آموزش و پرورش از متقاضی مطالبه میکنند. از طرف دیگر متقاضی بایستی بنا را بر اساس ضوابط طرح تفصیلی شهر احداث کند و این در حالی است که با محدودیتهایی مواجه میشود. مثلاً اجازه ندارد بر خیابان امیرکبیر بیش از سه طبقه روی پیلوت بنا کند و از همۀ اینها گذشته باید همۀ هزینهها را نقد پرداخت کند.
معمولاً دلالان و پیمانکاران ساختمانی از دریافت پروانه ساخت و ساز شانه خالی کرده و ساختمان مورد نظر خود را احداث کرده و معمولاً دو سه طبقه بیش از ضوابط طرح تفصیلی احداث کرده و آن وقت سراغ ماده صد میروند. متأسفانه این آسیب زمانی افزون میشود که نگاه درآمدی شهرداریها به واسطۀ مشکلات ناشی از کمبود بودجه بر نگاه پیشگیرانه از تخلف ساخت و سازهای غیر مجاز غالب شده و عملاْ ماده صد ماهیت خود را از دست داده و به منبع درآمدشهرداری تبدیل میشود.
قانون ما صددرصد جامع نیست. کسانی که در ساخت و ساز فعالیت میکنند از خلاهای قانونی باخبرند. اگر ساختمانی خلاف ضوابط احداث شده و روی ساختمان مجاور سایهاندازی داشته باشد در این صورت بایستی رفع شود. البته در بسیاری موارد مالک رضایت همسایه را به هر طریق جلب میکند. در واقع تخلف با پول حل و فصل میشود. اگر تخلفی در ساخت و ساز اتفاق افتاد گاهی شهرداری برای نگاه درآمدی که به ماده صد دارد از آن چشمپوشی کرده و گاهی شاکی خصوصی با دریافت پول بدان رضایت میدهد. در واقع تخلف با پول حل میشود.
1000 نیروی مازاد شهرداری
با توجه به اینکه درجۀ شهرداری کاشان ۱۰ است علیالقاعده بایستی امور خود را با ۱۶۰۰ نفر نیرو حل و فصل کند این در حالی است که در حال حاضر ۲۲۶۰ تا ۲۶۰۰ نفر پرسنل بر شهرداری تحمیل شده که حقوق ماهانه این تعداد حدود ۸۶ تا ۱۱۰ میلیارد است. پرداخت این مبلغ به سادگی امکان پذیر نیست و شهرداری ناچار است به هر طریق آن را تأمین کند.
اشکال دوم مربوط به محدوده شهری کاشان است. خوشبختانه در حال بازنگری طرح جامع شهری هستیم. در شورای عالی معماری مصوب شده است. اعتبار بررسی و طراحی اولیه طرح جامع در سازمان مدیریت و برنامه به تصویب رسیده است و انشاءالله این کار توسط مشاور در سال آینده انجام و پس از آن طرح تفصیلی در دستور کار قرار خواهد گرفت. انشاءالله با اصلاح طرح جامع و تفصیلی شهری بسیاری از مشکلات موجود مرتفع خواهد شد.
توزیع عادلانه منابع شهری
شورا و شهرداری سعی کرده است اقدامات شهری ناشی از منابع شهری به صورت عادلانه در مناطق مختلف شهر توزیع شود. برای این کار ضریب شاخص جمعیت و مساحت معابر مدنظر قرار گرفته است. البته بافت شهری نامتجانس است. سعی شده است در ارائه خدمات جمعآوری زباله، خدمات شهری، آسفالت معابر و سرویس همگانی به صورت عادلانه انجام شود.
البته ناگفته نماند. گاهی به واسطه اختلاف یا اتفاق نظر یا سلیقه شهرداران با برخی از اعضای شورا ارائه خدمات در بعضی مناطق شهری متوقف یا در بعضی مناطق تسریع و تسهیل میشود. این مسائل و مشکلات وجود دارد. الان این مسائل با حضور شهردار جدید رفع شده است. در بودجه سال 1404 جلو تأمین منابع بر اساس مسائل شخصی و سلیقهای گرفته شده است.
توقف شهرک سلامت با تغییر شهردار
پراکندگی وتوزیع اماکن بهداشت و درمان مثل درمانگاه و بیمارستان بخشنامهای ابلاغ شد ولی با آمد و رفتن دولتها به فراموشی سپرده میشود. به خاطر این که برخی در این خصوص ذینفع هستند و اجرای این بخشنامه منافع این افراد را تهدید میکند.
ابتدای دوره از آقای بخشنده درخواست شد که شهرکی برای سلامت در نظر گرفته شود. طراحی اولیه آن انجام شد ولی ابتر ماند. الان دانشگاه علوم پزشکی با دایر کردن داروخانه در هر مکانی موافقت نمیشود. الان این مسائل مدیریت میشود.
ما در شورای پنجم برای احداث مرکز سلامت آموزش و پرورش هر کاری شد که این مرکز در نقطهای دیگر احداث شود قبول نکردند. حتی با خیر صحبت کردیم گفت اگر قرار است من پول خرج کنم باید دراین مکان احداث شود. حتی اگر من هم مخالفت کردم با من هم بد شدم و هزینه دادم.
دورۀ ششم بیشتر از همه آسفالت کرد
تناژ و مساحت آسفالت دراین دوره بیش از دورههای قبل انجام شده است. در این دوره پروژه فیبر نوری مطرح شد. شخصاً از توسعه فیبر نوری شهر توسط مخابرات کاشان طرفداری کردم ولی دوستان نظر دیگری داشتند. حرفشان این بود که اگر پای بخش خصوصی در این پروژه باز شود در نهایت به نفع مردم تمام خواهد شد. البته در نهایت این تصمیم و انتخاب پیمانکار از بالا ابلاغ شد و عملیات اجرایی آن آغاز شد و تداخلی با آسفالت معابر پیش آمده است. در مناطقی خیابانها زیرسازی شده و منتظر اجرای پروژه فیبر نوری هستیم ولی مردم مرتب برای تکمیل آسفالت پیگیری میکنند و در برخی معابر آسفالت انجام شده و ناچار به اجرای فیبر نوری هستیم.
بارها مناقصه برگزار شده است ولی هیچ پیمانکاری شرکت نکرده است. به خاطر این که منابع مالی شهرداری محدود است و متأسفانه کمتر پیمانکاری پای کار میآید.
شفافیت مصوبات شورا
مصوبات شورا در سایت و سامانه بارگذاری شده و در دسترس شهروندان است. انتشار آزاد اطلاعات یک ابلاغ وزارتی است و اگر کسی انجام ندهد ترک فعل کرده است. اگر شهروندان مطالبات یا شکایاتی نسبت به شهرداری دارند میتوانند از طریق سامانه 137 به اطلاع مدیران شهرداری برسانند.
سامانه من شهردارم در فصل بودجه در اختیار شهروندان قرار میگیرد تا پیشنهادات خود را به اطلاع شورا و شهرداری برسانند.
انتخاب بخشنده کار خدا بود
اگر بحثهای سیاسی در شورا وجود نداشت وضعیت ما بهتر بود. همه جا این طور است. سعید ابریشمراد شهردار دورۀ پنجم به صورت سیاسی انتخاب شد که الحمدالله خوب کار کردند. آقای حسن بخشنده امینه -شهردار دورۀ ششم- با سفارش گروههای سیاسی انتخاب شد. البته آمدن ایشان کار خدا بود. با توجه به ارتباط خوبی که قرارگاه خاتم داشتند پروژه زیرگذر تمام شد ولی بعد از آن حاضر نبودند برای شهر وقت بگذارند. استاد دانشگاه بودند و بیش از سه روز نمیتوانستند وقت بگذارند. پس از آن کیومرث محمدپور با حمایت سیاسی انتخاب شد ولی ایشان هم خوب کار کردند و وقت میگذاشتند ولی تعامل ایشان با سازمانها و ادارات خوب نبود. مقداری اخلاق را رعایت نکردند. با وجودی که منتخب ما بود ولی این مسائل را دیدیم محکم ایستادیم تا استعفا داده و بروند. تا زمانی که شوراها و شهردارها به صورت سیاسی بیایند و انتخاب شوند این مسائل خواهد بود مگر این که افراد به صورت مستقل وارد شورا اسلامی شهر شوند.
لایحه شوراها در زمان ریاست جمهوری در مجلس تصویب شد. هدف واگذاری کارها به مردم بود. البته هر کار نوپایی تا زمانی که در جایگاه واقعی خود قرار گیرد با مسائل و مشکلاتی روبرو است. البته هدف شورا صرفاً به عملکرد شهرداری محدود نیست ولی الان عملکرد محدود به شهرداری شده است. اگر شهردار خوب انتخاب شود 90 درصد کار انجام شده است. البته وظیفۀ اصلی شورا نظارت بر عملکرد شهرداری است.
تا زمانی که کار سرنوشت شوراهای اسلامی شهر و روستا با مسائل سیاسی گره بخورد وظیفه اصلی شورا به فراموشی سپرده میشود. دائم بحثهای سیاسی و جناحی بر شورای کاشان سایه افکنده است. اگر این مسائل حل شود خیلی از مسائل و مشکلات شوراها حل میشود.
پارک بانوان جابجا میشود
پارک بانوان مهربانو که جنب پارک مدنی است از حیز انتفاع افتاد. شهرداری در قبال بخشی از مبلغ پروژۀ زیرگذر زمینهای جنب پارک مدنی و پارک بانوان مهربانو را به قرارگاه خاتم واگذار کرد. قرارگاه هم این زمینها را در اختیار پیمانکار جزء و کل قرار داد و اینها نیز داخل آن بر اساس پروانه یا خلاف آن -ماده صد- ساختمانهای چند طبقه احداث کردند.
ضوابط پروانه 5 طبقه روی پیلوت است. وقتی ساختمان ساخته شد بر پارک بانوان اشراف پیدا کرد. سر و صدا درست شد. خانم پدرامفر اعتراض کرد. امام جمعه اعتراض کرد ولی صاحب ملک پروانه داشت و امکان این نبودکه جلو کار مالک گرفته شود. از مالک خواستندپنجرهها را کور کند آن را هم قبول نکردند و در نهایت قرار شد جای پارک بانوان تغییر کند.
آقای آراسته -رئیس راه و شهرسازی کاشان- زمینی را جنب تپههای سیلک برای این کار پارک بانوان پیشنهاد دارد. پس از این که طراحی انجام شد مشخص شد که در آنجا هم مشکلاتی وجود دارد و بعضی خانهها به پارک اشراف دارد و قرار شد به فاز دو ناجی آباد منتقل شود.
بنابراین پارک بانوان مهربانو -جنب پارک مدنی- به فاز دو ناجیآباد منتقل شده و این پارک به پارک جوان تبدیل خواهد شد. شورا 6 زمین فوتبال در سطح شهر ایجاد کرده که در سال آینده 3 مورد به آن اضافه خواهد شد. شورا به اماکن ورزشی اهمیت داده و یک سالن ورزشی در منطقۀ 3 احداث خواهد شد.
البته قرار است یک پارک آبی در کاشان با مشارکت بخش خصوصی احداث شود. ملک آن جانمایی شده است و خارج از محدوده است. جای آن جنب بام شهر است. مسائل و مشکلاتی دارد که در حال رفع آن هستیم.
قفل دانشگاه و نیروی انتظامی
ادارت مختلف دولتی تعاون مسکن تشکیل داده و برای آیندهنگری زمینهایی خریداری کرده که رو به رشد باشد. دربلوار امام رضا در عرصه کشاورزی زمین خریداری کرده ولی خارج از محدوده است. از هول حلیم داخل دیگ حلیم افتادهاند ولی چشم انداز حل مشکل آن ده ساله است.
کارهای فرهنگی کاشان جزیرهای است
جایگاه شورا به واسطۀ عملکرد شوراهای گذشته مخدوش شده است ولی این بدان معنی نیست که استقبال از آن کم خواهد شد. شما زمان ثبتنام شوراها خواهید دید که چه تعداد افراد ثبتنام خواهند کرد. البته هر کسی دنبال یک مسائلی است.
کار فرهنگی در شهر به صورت جزیرهای است. متولی قدرتمند ندارد. کل کارمندان ادارۀ فرهنگ و ارشد ده نفر نیستند. شاید بودجه آن در طول سال به صد میلیون تومان نرسد. کارهای فرهنگی شهر روی دوش سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری با بودجه بیتالمال است. همین کنگره شهدا با کمک شهرداری و سازمان فرهنگی ورزشی و ادارات دیگر انجام شد. وقتی پول دست کسی است فرهنگ را به گونهای سوق میدهد خودش دوست میدارد.
نویدهایی برای گردشگری کاشان
پیگیری شخصی من باعث شد که درمانگاه سلطان امیراحمد که در دل خانههای تاریخی واقع شده بود تخریب شد. این درمانگاه مربوط به دانشگاه علوم پزشکی بود که با شهرداری تهاتر شد. خیابان علوی زیباسازی شد. سنگفرش جلو باغ فین در حال انجام است. دو پارکینگ مناسب درمحل مسکن مهر و باقرالعلوم طراحی شده که پارکینگ مسکن مهر برای نوروز آماده میشود.
سعی شده خاطره خوشی برای گردشگری نوروزی باقی بماند. آبروریزی سه سال پیش در دوران شهرداری حسن بخشنده امینه تکرار نشود. جلسات ستاد سفر مرتبط در فرمانداری وشهرداری برگزار شده و این اقدامات پیگیری میشود. بحث ایاب و ذهاب توریست با اتوبوسرانی هماهنگ شده تا جابجایی گردشگران به صورت رایگان انجام شود.
مراکز گردشگری مثل خانههای اقامتی و سفرهخانهها از بعضی پرداختهای عوارض معاف و کمک شوند. شهر ما گردشگری است. باید به این مراکز کمک شود. سرمایهگذاران خوبی برای شهر جذب شدهاند. اخیراً خانۀ حسینی باحضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افتتاح شد که این گونه مراکز آبروی شهر هستند.
من به عنوان رئیس شورا پیشنهاد دادم خانۀ عباسیان در اختیار سرمایهگذار بخش خصوصی قرار گیرد تا به عنوان یک مرکز گردشگری مرمت شده و مورد استفاده قرار گیرد.