- شناسه خبر : 19253
حوزهی آبخیز «میدان ویشنگ» یکی از مهمترین حوزههای آبخیز «آبخوان کاشان»
چمرود، رودخانهی ست با وسعتی حدود یکهزار کیلومتر مربع.
چمرود، در بالای تقاطع اتوبان قم-کاشان و جاده راوند-برزک، محل «تمرکز» یکی از وسیعترین زیر حوزههای حوزهی آبخوان کاشان؛یعنی «زیرحوزه ویشنگ» میباشد.
«ویشنگ» یکی از زیر حوزههای ارتفاعات «گرگش» میباشد.
ارتفاعات گرگش، چند حوزهی اصلی ایجاد نمودهست:
١— «حوزه ویشنگ»: کلیهی خروجی آب این حوزه به آبخوان دشت کاشان از طریق رودخانه چمرود، منتهی میشود. موقعیت این حوزه جهت جغرافیایی «شمال» گرگشست.
٢— «حوزهی میدان قمصر»: خروجی این حوزه به شهر قمصر، سپس به آبخوان دشت کاشان میریزند. موقعیت این حوزه شمال جهت جغرافیایی «شرق» گرگشست.
٣— «حوزهی تختجور»: خروجی این حوزه ابتدا به روستای قزاآن سپس قمصر و به آبخوان دشت کاشان میریزد. موقعیت این جهت جغرافیایی «حوزه جنوب شرقی» گرگشست.
۴— «حوزهی کامو و الزگ» : خروجی این حوزه به تالاب گاوخونی منتهی میشود. موقعیت این حوزه جهت جغرافیایی «جنوب» گرگشست.
۵— «حوزهی جوشقانقالی»: خروجی این حوزه نیز به تالاب گاوخونی منتهی میشود. موقعیت این حوزه جهت جغرافیایی «جنوب غربی» گرگشست.
۶— «حوزهی آزران و چاله آزران» : دورترین برآمدگی نسبت به گرگش،«حوزهی آبخیز سد ۱۵ خرداد قم» را مشروب مینماید.موقعیت این حوزه جهت جغرافیایی «شمال غربی» گرگشست.
پوشش گیاهی ارتفاعات حوزههای آبخیز، نقش اصلی در «نفوذ باران»، جلوگیری از «رواناب و سیل»، کاهش «مخاطرات سیل»، «نگهداشت برف» و کنترل «شدید ریزگردها» را دارند.
مشخصاً هرچقدر پوشش گیاهی این منطقه بعنوان تنها منطقهی چهارگانه محیط زیست شهرستان قویتر باشد، یا از«تنوع زیستی» بالاتری برخوردار باشد، تراکم مناسب گیاهی در سطح، داشته باشد، حال و روز مردمان آن حوزه آبخیز از شرایط بهتری برخوردار خواهد بود: چه کشاورزی چه مرتعداری و چه ساکنین شهری و روستایی؛
«تنوع زیستی» بالا و قوی، اعم از: خزندگان، پستانداران، پرندگان ،گیاهان و شکارچیان پستاندار و پرنده از مواهب خدادادی این عرصهی طبیعی شهرستانمانست.
لذا شایسته و بایستهست؛ کوهنوردان و طبیعتگردهای محترم در هنگام صعود و طبیعتگردی، بطریهای نوشابه، شیشههای آب معدنی و زبالههای خود را در محل ارتفاعات کوهستان جا نگذارند، متأسفانه آثار لذتهای شهرنشینی در دورترین نقاط حوزهی آبخیز ویشنگ به چشم میخورد.
این ضایعات و دور ریزهای انسانی، مهمترین عامل آلودگی و آتشسوزی مراتع و جنگلها و خفگی حیوانات حیات وحش منطقهی حفاظت شده قمصر برزک میشود.