- شناسه خبر : 8131
یک قطره،یکصد میلیارد اتم/ قسمت چهارم
اسراف در آیینه روایات
احادیث اسراف
– امام علی علیه السلام : خرج کردن به ناحقّ مال ، حیف و میل و اسراف است .
– امام علی علیه السلام : اسراف موجب هلاکت است و میانه روی مایه زیاد شدن ثروت .
-اسحاق بن عمّار : از امام صادق پرسیدم : آیا مؤمن می تواند ده پیراهن داشته باشد ؟
حضرت فرمود : آری . عرض کردم : بیست پیراهن چه ؟ فرمود : آری . این ها اسراف نیست ؛ اسراف آن است که لباس بیرونت و مهمانیت را لباس خانه و دم دستی قرار دهی .
– امام عسکری علیه السلام : همانا بخشندگی را اندازه ای است ، که اگر از آن فراتر رود اسراف است .
… – پیامبر خدا صلی الله علیه وآله : این که هرچه دلت بخواهد بخوری،اسراف است.
– امام صادق علیه السلام : کمترین اندازه اسراف ، دور ریختن ته مانده ظرف (آب یا غذا) و تبدیل لباس بیرون به لباس خانه و دم دستی ، و دور انداختن هسته ها (ی خرما و میوه) است .
… پیامبر خدا صلی الله علیه وآله : در اسراف خیری نهفته نیست و در کارهای خیر اسراف نیست .
– امام صادق علیه السلام : در آنچه بـدن را سـالم نـگه می دارد، اسراف نیست … بلکه اسراف در چیزهایی است که مال را تلف کند و به بدن زیان رساند .
– بحار الأنوار : از امـام کـاظـم علیه السلام سؤال شد : آیـا داشـتـن ده پیراهن اسراف است ؟ فرمود : خیر . بلکه داشتن پیراهن زیاد باعث می شود که پیراهن هایش بیشتر عمر کند . اسراف آن است که لباس بیرونت را در جای کثیف بپوشی .
– پیامبر خدا صلی الله علیه وآله : آفتِ زیرکیْ خودستایی است ، آفتِ شجاعتْ تعدّی ، آفتِ گذشتْ منّت ، آفتِ زیبایی غرور ، آفتِ عبادت سستی ، آفتِ سخن گفتن، دروغ ، آفتِ دانش ، فراموشی ، آفتِ بردباری سبک سری ، آفتِ شرافت خانوادگی فخر فروشی و آفتِ بخشندگی ، اسراف است .
– امام علی علیه السلام : هر چیزی آفتی دارد ؛ آفتِ علمْ فراموشی است ، آفتِ عبادتْ ریا ، آفتِ خردْ خودپسندی ، آفتِ نجیب زادگی تکبّر ، آفتِ زیرکی خودستایی ، آفتِ بخشندگی اسراف ، آفتِ حیا ناتوانی ، آفتِ بردباری خواری و آفتِ نیرومندی زشت گفتاری و بدکرداری .
– امام علی علیه السلام : کم خوری گونه ای خویشتن داری است و پرخوری گونه ای اسراف وزیاده روی .
«همانا او اسرافکنندگان را دوست ندارد» .( الانعام – ١٤١)
– امام کاظم علیه السلام : با برآوردن خواسته حلال خود ، تـا آن جـا که به مروّت لطمه ای نزند و به اسرا ف نینجامد ، به نفس های خویش از دنیا بهره ای دهید و از این طریق برای انجام امور دین خود کمک بگیرید ؛ زیرا روایت شده است که : از ما نیست کسی که دنیایش را به خاطر دینش رها کند ، یا دینش را برای دنیایش فرو گذارد .
«ای فرزندان آدم! در هر مسجد زیور خود را بر گیرید و بخورید و بیاشامید و اسراف نکنید که او اسرافکاران را دوست نمی دارد» .( الاعراف – ٣١)
– امام علی علیه السلام : ضایع کردن رهتوشه ، از جمله موارد فساد (و اسراف) است .
– امام علی علیه السلام : میانه روی، مال اندک را رشد می دهد و اسراف ، مال زیاد را نابود می کند .
– امام علی علیه السلام : اسراف مایه نابودی است و میانه روی مایه توانگری .
خداوند کسی را که اسراف کار و دروغزن باشد، هدایت نمی کند» . (غافر – ٢٨)
– امام کاظم علیه السلام : کسی که صرفه جو و قانع باشد ، نعمت برایش می ماند و کسی که ریخت و پاش و اسراف کند ، نعمت از او زوال می آید .
ابوبصیر از امام صادق (ع)پرسید: در مال حلال هم ولخرجی ممکن است؟
امام صادق فرمود: آری.
احمد شاکری
مهر 27, 1399
سلام پرداختن به نظرات معصومین علیه السلام بصورت موضوعی کاری نیکو وپسندیده است عاقبت بخیر باشید
م. ح
مهر 27, 1399
شکر نعمت ، نعمتت افزون کند کفر نعمت از کفت بیرون کند
سید کریم عطائی
آبان 1, 1399
سلام آگاهی دادن به مردم وآشنایی جوانان امروزی بافضائل وکلمات قصار واحادیث ائمه هدی علیهم السلام افضل الدین است سیدکریم عطائی خلخال
آبان 1, 1399
درود بر شما باز نشر آیات قرآن و سخنان حضرات معصومین علیهم السلام از موارد تعظیم شعائر الهی است باشد که در جامعه مورد توجه و عمل قرار گیرد و خداوند پاداش بی نهایت به وسعت کرامت و رحمتش عطایتان فرماید