• شناسه خبر : 1024

رئیس مرکز پژوهشی کاشان شناسی دانشگاه کاشان:

زبان راجی در منطقه کاشان در حال نابودی است

رئیس مرکز پژوهشی کاشان شناسی دانشگاه کاشان گفت: زبان راجی در منطقه کاشان با چالش های جدی برای بقا مواجه است و در بسیاری از شهرها و روستاها در حال نابودی است.

به گزارش پایگاه خبری اهل کاشانم، محمد مشهدی نوش آبادی افزود: کاشان از جمله مناطق ایران است که در بسیاری از شهرها و آبادی های آن به زبان یا گویش پهلوی که همزاد زبان اوستایی است و به زبان راجی (راژی) شهرت دارد، تکلم می کنند.

وی اظهار داشت: زبان باستانی یکی از مهمترین میراث های ارزشمند گذشتگان در منطقه کاشان است که متاسفانه توجه چندانی به آن نمی‌شود چنان که در شهرهایی مانند نوش آباد به کلی از بین رفته و در شهرهایی چون آران و بیدگل در حال نابودی است.

وی تصریح کرد: در برخی از مناطق کاشان مانند برزک همچنان این زبان کاربرد دارد ولی جوانان و حتی برخی میانسالان و کودکان به کلی از این زبان بی اطلاع هستند.

مشهدی نوش آبادی گفت: هر روزه تعداد زیادی زبان در جهان نابود می شود و طبعا زبان راجی منطقه کاشان نیز با این خطر مواجه است پس باید با اقدامات علمی، آموزشی و فرهنگی مانند آموزش مستمر، برگزاری کارگاه ها و همایش های موثر بین المللی و ملی در حفظ و ادامه حیات این زبان تلاش کرد.

رئیس مرکز کاشان شناسی دانشگاه کاشان خاطرنشان کرد: باید به صورت علمی این مساله مورد بررسی قرار گرفته و ضمن آسیب شناسی و توجه به زبان های فرهنگی فراموشی گویش باستانی راهکارهای موجود را با استفاذه از تجارب دیگر کشورها بررسی و بومی سازی کرد.

مشهدی نوش آبادی در پایان توجه بیشتر نهادهای آموزشی و فر هنگی به آموزش ، تدریس این زبان به کودکان و نوجوانان در قالب جزوه ها و کلاس های درسی و بیان اهمیت این زبان با برگزاری جشنوراه های و برنامه های فرهنگی در شهرها و روستاهایی که این زبان کاربرد دارد را از راهکارهای ادامه حیات زبان راجی ذکر کرد.

 

ابراز نگرانی از نابودی زبان راجی برزک

همچنین مدیرعامل انجمن دوست داران میراث فرهنگی، تاریخ و طبیعت برزک ضمن ابراز نگرانی از نابودی گویش باستانی (راجی) گفت: متاسفانه در آینده ای نه چندان دور شاهد انقراض کامل این زبان در برزک خواهیم بود.

عباسعلی کاردان افزود: علی رغم پویایی زبان راجی در شهرها و روستاهای منطقه از جمله سده، ورکان، آزران، کامو، جوشقان قالی، میمه، ابوزیدآباد، بادرود این زبان در برزک به تدریج نابود می شود.

وی در ادامه تصریح کرد: در شهرها و روستاهای منطقه زبان راجی کاملا زنده و پویا بوده و توسط همه مردم از کودکان تا کهنسالان و حتی در محیط های آموزشی و اداری تکلم می شود ولی در شهر برزک شمار افراد زیر 45 ساله ای که با تسلط به زبان راجی در محاورات روزمره خود استفاده کنند، بسیار نادر است.

کاردان در پایان با تاکید بر پیدا کردن راهکارهای برای تثبیت زبان راجی در برزک گفت: زنده بودن زبان محلی به نگارش کتاب یا برگزاری کلاس نیست بلکه با تقریر مداوم توسط اهالی برزک حاصل می شود


    یحیی میربلوچ
    (1) (0)

    یحیی میربلوچ

    نوامبر 21, 2021

    سلام علیکم زبان راجی خیلی به زبان بلوچی شباهت داره من فیلم کوتاه عزیز را دیدم که به زبان راجی بود خیلی راهت بدون اینکه زیر نویس را بخونم متوجه حرفهاشون میشدم زبانهای اصیل ایرانی

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *